Berit Eberhardt i den internasjonale leverkreftforeningen snakket om hva pasienter vil vite om kliniske forsøk på ECCO i Amsterdam.

Jeg har vært opptatt av dette i et par år. I går var det nøyaktig 2 år siden jeg ble med på det kliniske studien med immunterapimedisinen Yervoy, også kalt IPI, og en helt ny vaksine, UV1.

Da jeg fikk være med i studien ble jeg veldig veldig glad. Følte at jeg hadde fått den eneste sjansen som var mulig for å overleve lengre enn de 9 månedene man kunne forvente uten immunterapi. I ettertid har jeg funnet ut at det var flere behandlingstilbud da, men det var bare dette ene jeg fikk tilbud om. Ingen immunterapimedisiner var godkjente da, enda dette bare er to år siden.

Jeg grep muligheten med begge hender, følte at jeg hadde vært på en audition om liv og død . Jeg var veldig lite opptatt av hvilke bivirkninger medisinene kunne gi – det viktigste var å få tak i det halmstrået med håp om å overleve. Kanskje jeg likevel fikk oppleve neste jul. Kunne ikke brydd meg mindre om hva jeg gikk inn på. Det heter informert samtykke – og ja, jeg var informert, og ja jeg samtykket. Men jeg følte ikke at jeg hadde noe reelt valg.

Nå i helgen hørte jeg Berit Eberhardt snakke om dette. De har vært kjempeflinke i leverkreftforeningen. De har fått gjort om det vanskelige språket til noe som jeg lett forstår.

Det er lett å gå seg vill i faser og faguttrykk. Jeg skulle gjerne hatt noe tilsvarende på norsk.

Her er en oversikt over hva du bør finne ut av før du blir med på et klinisk studie – ikke vær en ukritisk deltager slik jeg var da!

 • Hvordan blir studien utført?
 • Hva er risiko, og hva er fordelene?
 • Er dette en reel innovasjon for pasienten; effekt og bivirkninger?
 • Hva koster det meg?
 • Hva er det jeg undertegner – informert samtykke?
 • Hvor mange undersøkelser får jeg
 • Kan jeg trekke meg fra studien når som helst? Hvis jeg gjør det, vil jeg det ha konsekvenser for meg, f.eks pga dårligere relasjoner til legen min?
 • Hva kan jeg forvente eller håpe på?
 • Hva skjer hvis jeg får standard behandling, og ikke medisinen som skal prøves ut?
 • Kan det være at jeg får placebo? Hvis jeg gjør det, kommer jeg til å finne ut at jeg har fått det?
 • Hvis studien blir avsluttet, kan jeg fremdeles få medisinen hvis den virket for meg?
 • Får jeg vite resultatene?

Dette er oversatt fra presentasjonen til Berit Eberhardt, leverkreftforeningen

Nå to år etter har jeg et helt annet grunnlag for å vurdere om et klinisk studie er noe for meg (hvis det blir aktuelt). Heldigvis står det ikke om liv eller død, nå!

Beklager dårlige bilder – knipset med Ipad under presentasjonen.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.