Scanxiety – om å vente

KA på Karl Johan – kom for tidlig til bursdagsfeiringa til kongen og dronningen

Da var det påan igjen med ventinga. I dag har jeg vært på CT-skanning igjen. Det gikk problemfritt, både blodprøve og veneflon lykkes på første forsøk. Jeg kjenner likevel på uroen. Nervøs for hva legen sier i neste uke. Scanxiety kalles det på utenlandsk.
Jeg prøver å innbille meg selv at jeg skulle noe annet i Oslo , i bursdag til kongen og dronninga for eksempel. Men jeg fikk ingen is.  Jeg ble ikke invitert inn i det gode selskap, så det ble sandwich på Friday’s i stedet. Mutters alene – orket ikke å forholde meg til å ha med noen i dag.

Nå er det snart to år siden jeg ble tatt av behandling. Jeg veksler mellom å være optimist; å tenke at sannsynligheten for at jeg får tilbakefall synker for hver skanning med stabile resultater, og depressive tanker om at dette kan umulig fortsette. Det er tungt når venner og bekjente med kreftdiagnoser får tilbakefall. Er det meg neste gang? Jeg er lei meg på deres vegne, og fordi det ripper opp i tanker omkring min egen forgjengelighet. Spesielt nå.
Jeg er veldig takknemlig for å ha fått disse drøye to årene etter spredningdiagnosen. Det var ikke selvsagt, og det er ikke selvsagt at det fortsetter sånn.
Jeg har sagt det før, men jeg trodde virkelig ikke på at jeg kom til å oppleve konfirmasjonen til størstejenta. Nå er det straks et år siden. Dét er fantastisk. Nå har jeg  begynt å tenke lengre fremover. Det er godt å tørre det!
I dag har jeg tatt toget til Radiumhospitalet. Ikke helseekspressen, den er for de syke. Usikker på om jeg er like høy i hatten når jeg kommer hjem, men det er noe med hvordan jeg ser på meg selv.
Jeg spurte han hyggelige fyren  i resepsjonen på sykehuset hvordan jeg kom meg til sentrum. Han ville først vite om jeg klarte å gå litt. Og jeg svarte ja uten å tenke meg om. Det er HERLIG å kunne si ja, og å klare å gå opp til Montebello stasjon. Det er framgang!
Men så er det denne scanxiety’en da. Det blir en lang uke å vente!

Her kan du lese mer om scanxiety – scan + anxiety  https://connection.asco.org/blogs/scanxiety-and-terror-management-theory

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.