Verdens største kreftkonferanse ASCO2017

ASCO var overveldende! Enormt! 39400 mennesker i USA’s største konferansesenter. Med underjordisk vei direkte fra downtown Chicago for shuttelbusser.

Bettina Ryll, grunnlegger av MPNE, Gilliosa Spurrier, Melanome France, Violeta Astatinei, Melanoma Romania og Sticting Melanoom (Nederland) og jeg fra Føflekkreftforeningen.

 

Jeg var med på så mange foredrag jeg kunne rekke over, og hadde mange spennende møter med andre nordmenn på ASCO, leger, folk fra legemiddelindustrien og kreftforeningen, samt møter med internasjonale kontakter for legemiddelindustrien sammen med de andre fra MPNE. Det var program fra tidlig morgen, tidligste var kl. 6.30 søndag morgen, til kl. 22 på kvelden.

Moya Berli, Steinar Aamdal og Kari Anne Fevang

Vi var fire fra Melanoma Patient Network Europe / nasjonale føflekkreftorganisasjoner som jobbet sammen.  Bloggen http://mpneatasco2017.blogspot.no/  har flere detaljer enn jeg skriver om her. Jeg tok mest bilder til den.

Det var ikke noen helt store gjennombrudd som kom opp i år, men mye interessant. Som ikke-medisiner forstår jeg ikke alt, men jeg lærer. Det å være tilstede, være synlig og delta aktivt gjør at pasienter / pasientorganisasjoner får en synlig stemme. Det er faktisk våre liv det gjelder!

Jeg prøver å gjengi så korrekt som mulig, men må ta forbehold for at jeg kan ha misforstått og gjengir feil.

Noe av det som ble tatt opp innenfor systemisk behandling av avansert ikke-opererbar føflekkreft:

  • Forebyggende behandling, Adjuvant = etter operasjon og neoadjuvant = før operasjon. Det ser ut til at immunterapi gir vel så gode resultater forebyggende som etter at en har fått spredning. Dilemma her er at en ennå ikke kan forutse hvem som vil få spredning og at denne forebyggende behandlingen vil være veldig dyr. Det er bare i de siste årene legene har diskutert pris for medisinene, og dermed tilgjengelighet for pasientene.
  • Det finnes og utvikles flere kombinasjoner av behandling: Bl.a. PD1-hemmere og IDO, PD1- hemmere og vaksiner. Kombinasjonen som ble godkjent i Norge i mai: Ipilimumab (Yervoy) + Nivolumab (Opdivo) gir 14 % høyere total respons rate enn bare Nivo. (Larkin et al. AACR 2017)
  • Kan man gi BRAF & MEK-hemmere og PD1-hemmere samtidig?
  • Rekkefølgen av immunterapi og målrettet terapi med signalhemmere (BRAF & MEK) blir alltid debattert. Jeg har hørt flere onkologer si at hvis svulstene vokser «langsomt» foretrekker de først immunterapi, så senere BRAF & MEK-hemmere. Hvis svulstene vokser veldig raskt må man «slukke brannen» med BRAF & MEK-hemmere først, og så starte med immunterapi. Dette gjelder bare for som er BRAF-positive, dvs har en skade på BRAF-genet.
  • Studier viser at immunterapi virker like godt på hjernemetastaser som på andre metastaser. Føflekkreftpasienter med spredning til hjernen var opprinnelig ekskludert fra studiene som ble gjort for å få medisinene godkjent. Nå vurderes det å bruke immunterapi alene, uten forutgående kirurgi og stråling.
  • Det forskes mye på biomarkører. PD-L1 er langt fra noen perfekt markør og det forventes at flere vil komme. Biomarkører skal brukes til risikoanalyse, stille diagnose, overvåke virkning av behandling, bivirkninger mm. Det viktigste er å finne en metode for å forutse hvilke pasienter som sannsynligvis vil ha nytte av immunterapi. Det er fremdeles mange som ikke har effekt, og med gode biomarkører kan en unngå unødvendig bruk. Det sparer pasienten for bivirkninger og pengene kan brukes på andre pasienter.
  • Varme og kalde svulster. Hvorfor er noen svulster «varme» dvs. har T-celle betennelse i svulstens mikromiljø) og noen «kalde», dvs uten betennelse. Når svulsten er varm er den mer mottakelig for immunterapi. Hvordan kan man gjøre den varm? Kanskje med modifisert herpes-virus?
  • Studier viser at når en stopper med pembrolizumab etter 2 år så varer effekten. Virkningen er varig for 91 % av de som har komplett respons / ikke lenger noen kreftsvulster.

Er du interessert i forskningsresultater vil du etter hvert finne mer her på www.melanoma.no

 

Bli med i samtalen

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.